top of page
1/22

DK branch office

Architect: skimA, Sejin Kim

Design team:  Yunseon Cho, Hwieun Ahn
Location: Daebong-ro, Jung-gu, Daegu, Korea
Program: Office & Commercial
Site Area: 483.00 m²
Building Area: 240.15 m²
Gross floor area: 818.35 m²
No. of floors: 5-Storey above Ground
Height: 20.40 m
Structure: Reinforced Concrete
External materials: Terracotta Panel / AL Composite Panel / Brick Tile

Contractor: Kungu Construction / Changhee Oh
Design Period: Jan 2021 – May 2021
Construction Period: July 2021 – May 2022
Completion: May 2022
Photography: Kyung Roh (rohspace)

설계: 스키마(skimA), 김세진

설계팀: 조윤선, 안휘은
위치: 대구광역시 중구 대봉동
용도: 근린생활시설
대지면적: 483.00 ㎡
건축면적: 240.15 ㎡
연면적: 818.35㎡
규모: 지상 5층
높이: 20.40m
구조: 철근콘크리트구조
외부마감: 테라코타 패널(외벽) / 알루미늄 복합패널(5층 및 지붕) / 모노타일(코어) / 종석미장(담장)
시공: (주)건구종합건설 / 오창희 소장
설계기간: 2021. 01. ~ 2021. 05.
시공기간: 2021. 07. ~ 2022. 05.
준공: 2022. 05.
사진: 노경

DK Daegu branch HQ is located on Daebong-ro in Daebong-dong, Jung-gu, Daegu Metropolitan City. Daebong-ro is a street of small commercial facilities, called Bonnidan-gil, and was once a street with a lot of floating population but now popularity declines due to the redevelopment of apartment. In the back of the site, ‘Cheongwoon Mansion’ apartment complex is located, and by chance the site faces a 200m long open view between the apartment buildings.

 

The DK company has been using an old single-story house as the local branch office at the site but planned a new construction to accommodate an expansion of business as well as to make a profit by renting lower level floors.

 

Design goal is to express the identity of the company and also to avoid the stepped form driven by slant line restriction for the right of light regulation as the site sits on a residential area. Main focus is to articulate a single building which suits for both commercial & workspace programs.

 

 

INDENTATION

The overall massing is indented in a direction toward the main street to avoid the stepped shape but to acquires a three-dimensional front facade. The commercial space of the lower floor expresses the linear horizontal plate for openness while the upper office space projects the solidity & identity of the company. The top floor with a pitched roof barrel form is topped with a great penetrating view. The volume formed according to the characteristics of each program was recognized as a stacked shape, rather than a cascading shape.

 

In the lower part, openness through full height windows and a external terrace on 2nd level facing main street intended to create a lively atmosphere in continuity with the commercial street. Neighboing fence with tooled surface surrounds the ground floor to provide a cosy atmosphere. Vertical wall with Calacatta marble was independently placed on the lower level of the horizontal plate to secure a sense of proportion to front facade and to divide the main entrances.

 

In the upper part used as a work space, the openings were minimized to express a solidity for front facade in contrast with the glassy lower part, and windows and doors were placed on the side linked to the external terrace. The outer shell of the solid volume is finely articulated through vertically arranged curved terracotta panels to create a texture, and the soft curved shadows reveal the richness of the surface.

DK대구지점사옥은 대구광역시 중구 대봉동 대봉로에 면하여 위치한다. 대봉로는 소규모 상업시설의 거리이며 봉리단길로 불리며 한때 유동인구가 많은 거리였으나, 아파트 재건축으로 거리가 헐리며 가로의 공동화가 시작되었고, 젊은층은 감각적인 인테리어와 메뉴를 가진 삼덕동으로 모여가고 있다. 뒤로는 청운맨션아파트단지가 위치하며, 대지는 인동간격으로 인한 아파트 사이에 200m의 열린 전망과 아파트의 오래된 나무들을 마주하게 된다.

 

DK대구지점사옥은 오래된 단층가옥을 회사의 대구분실(分室)로 사용해오다, 업무의 확장으로 인한 사무실 공간 확보 및 저층부 임대를 통한 수익을 위해 지점사옥을 새롭게 신축하는 계획이다.

 

일반주거지역에 위치하여 일조권사선제한으로 인한 계단식 형상을 지양하고, 사옥으로서의 독자성을 가로면에 드러내는 방법과 2개의 프로그램인 업무공간과 상업공간이 각 성격에 부합하도록 계획하는 것이 주안점이다.

 

INDENTATION | 들이고 내미는 방식

매스는 일조권사선제한에 의해 산정된 층별 볼륨을, 가로면에 대응하는 직선적인 방향으로, 들이고 내미는 방식을 통해 계단식 형상을 상쇄시키고 맞물려 돌출된 상부매스를 통해 사옥으로서의 입체적 정면성을 획득한다. 저층부의 상업공간은 카페임대를 고려해 개방적인 수평적 판형의 형상을, 상부의 업무공간은 솔리드한 볼륨감으로 구분하며, 최상층인 5층은 앞뒤로 열린 관통형 공간의 박공형 매스를 통해, 하나의 일체화된 계단식형상이 아닌 각 프로그램의 특성에 따라 형성된 볼륨이 쌓여진 형상으로 인식되도록 하였다.

 

저층부는 통창을 통한 개방성과 전면 2층에 테라스공간을 두어, 차양의 역할과 동시에 상업적인 가로변과 연속하여 생동감있는 가로풍경이 되도록 하였고, 인접한 대지경계에는 종석미장의 담장을 통해 내부에서 정리된 전망을 유도하였다. 수평적 판형의 저층에는 독립된 재료인 칼라카타 대리석마감의 수직벽체를 놓아 편심의 정면 파사드에 비례감을 확보하고 주출입구와 분리될 수 있도록 하였다.

 

업무공간으로 쓰이는 상층부는, 저층부와의 대비와 정면성을 위해 개구부를 최소화하고, 측면에 개구부를 배치하여 외부테라스와 연계된 채광과 전망을 반영하였다. 솔리드한 볼륨을 감싸는 외피는 수직으로 배열된 곡선의 테라코타 패널을 통해 잘게 분절되어 결을 만들고, 부드러운 곡선의 음영을 통해 표면에 풍부함을 드러내도록 하였다.

bottom of page