© 2014-2019. skimA all rights reserved.

1/10

JEJE guesthouse

Architect: skimA, Sejin Kim

Staff in Charge: Yunseon Cho

Location: Hyucheon-Dong, Yeongju-Si, South Korea

Program: Accommodation (Guesthouse)

Site Area: 180.30 m²

Building Area: 94.61 m²

Gross floor area: 186.09 m²

Number of floors: 2-Storey Above Ground

Height: 8.60 m

Structure: Reinforced Concrete

External materials: Concrete Brick, Stucco

Contractor: MAGOPUS / Jiho Yoo

Design Period: Feb 2016 – Jun 2016

Construction Period: Sep 2016 – Mar 2017

Completion: Mar 2017

Photography: Hyosook Chin​

설계: 스키마(skimA), 김세진

설계담당: 조윤선

위치: 경상북도 영주시 휴천동

용도: 숙박시설(게스트하우스)

대지면적: 180.30㎡

건축면적:  94.61㎡

연면적: 186.09㎡

규모: 지상 2층

높이: 8.60m

구조: 철근콘크리트구조

외부마감: 콘크리트벽돌(DURASTACK-빈티지블랙/베이직그레이), 스타코(순백색)

시공: 마고퍼스 / 유지호 소장

설계기간: 2016. 2. ~ 2016. 6.

시공기간: 2016. 9. ~ 2017. 3.

준공: 2017. 3.

사진: 진효숙 작가

​The project site is located in 5 minutes walking distance from Yeongju train station and at the junction between residential area and commercial district. Although the site is classified and sit on the commercial district, mostly neighboring with single-family houses built in 1970s and made of concrete block. In this context, we focus on slotting in between the ‘Guest-Commercial’ & ‘House-Residential’. It will give guests comfortable atmosphere like house within residential blocks while taking the advantage of locating near main commercial road and the station.

Due to the required maximum floor area with 8 rooms, design aims to articulate the mass by splitting into two for creating a slot as a corridor space & breaking down the scale, by sliding two volumes for front yard working as a filter from the road while back yard giving a breathing space with neighbors, and by slotting internal space for providing guests with good view to outside, good daylight across the rooms and cross ventilation. Pitched Roof volume with a recess balcony is projected out towards the road to be recognizable for guests.
 
JEJE guesthouse is not overwhelmed, but in a way that reveals itself with a simply and calm look, it is slotting in the existing environment.

JEJE 게스트하우스는 경북 영주시 영주역에서 도보로 5분거리, 상업 중심가로와 이면의 주거지역의 경계에 위치해있다. 대지는 상업지역이 포함되어 숙박시설이 가능하지만, 인접한 주변은 담으로 둘러싸인 7,80년대 콘크리트 블럭의 단독주택들로 이루어져있다. GUEST-HOUSE라는 프로그램 역시, 찾아오는 손님들을 위한 상업시설로서의 인지성과 '집'으로서의 역할 사이에 있다.

 

8개의 실을 담은 매스는 둘로 분할된다. 빈티지블랙 콘크리트 벽돌의 매스는 정면에서 한발 물러나 앞마당을 내어주고, 순백색의 스타코 박공매스는 도로면에 한걸음 나와 모습을 드러내고 뒤로는 뒷마당을 만들어준다. 대조되는 두 매스 사이의 복도공간은 최소한의 길이와 전창, 천창을 통해 최대한의 채광과 전망을 확보한다.

 

JEJE 게스트하우스는 과하지않으나 간결한 표정으로 자신을 드러내는 방식으로, 기존의 환경에 끼어들어(SLOT-IN) 자리한다.